duminică, 5 februarie 2012

Varza a la Cuj sau sarmale imprastiate....intr-o zi de duminica

     De multe ori ma intreb ce mancare sa mai fac si e greu pana ma hotarasc. Pentru ca mi-am propus sa mananc sanatos  si sa slabesc totodata toate retele trec prin filtrul fara grasimi, fara prajeli, bineinteles fara ulei. Gatesc mai mult inabusit, fiert, bun si sanatos. Si cum vorbeam cu o prietena la telefon si printre altele venise vorba si de mancare, ea spunea ca a facut varza a la clus sau sarmale explodate. Auzisem de varza a la Cluj dar de sarmale imprastiate sau explodate nu am mai auzit. Mi s-a parut interesant asa ca astazi de dimineata,  m-am pus pe treaba. Iata si reteta.
     Ingrediente:
o varza murata
300-400g carne de vita tocata
2 cepe
1 morcov
1 cana de orez
pasta de tomate
condimente (dupa gust)
putin vin alb

     Dupa ce am taiat ceapa bucatele si am incins ceaunul, am pus carnea cu ceapa si am adaugat si vinul si condimentele. Separat am pus la fiert orezul cu morcovul taiat bucatele; se adauga sare dupa gust. Intre timp am taiat varza marunt.
      Dupa ce carnea a fiet se adauga pasta de tomate si o cana de apa in fucntie de cum va place si se lasa la fier. Apoi intr-un vas de sticla se pune un rand de sos cu carne, un strat de varza taiata marunt, un rand de sos cu carne, orezul fiet cu morcuvul, iar un rand de sos cu carne iar la sfarsit se adauga un rand de varza taiata marunt.
     Se da la cuptor incins la 170 grade in jur de o ora. Acum daca vrei sa iasa mai uscata se poate lasa mai mult. Se poate servi cu mamaliguta sau paine in fucntie de preferinte. Eu am preferat mamaliga insa se poate manca gol deoarece este foarte satioasa.
     Pofta buna!!

Varza taiata, carnea si ceapa la fiet, la fel si orezul

Orezul aproape fiert, am adaugat pasta de tomate peste carne
apoi le-am aranjat frumos in vasul ena si l-am bagat la cuptor


Iar dupa ora am scos preparatul

si ne-am pus pe mancat :D 



Pofta buna si voua!!

sâmbătă, 4 februarie 2012

Un cadou din suflet

        Pentru ca maine este ziua verisoarei mele ( de fapt a sotului ) ma tot gandeam ce sa ii fac cadou. Si cum nu stiam ce anume sa ii cumpar, m-am gandit ca ar aprecia mai mult ceva facut de mine, special pentru ea. Si cum prin casa aveam niste material pe care nu stiam ce sa fac cu el, i-am facut o fata de masa si cu 2 servete de bucatarie, in stil rustic. Abia astept sa vad daca va fi pe gustul ei!!!

vineri, 3 februarie 2012

O noua creatie

         Pentru ca am inceput cu dreptul cu sarafanul si am primit laudele colegelor de munca, m-am gandit ca sunt pe drumul cel bun si sa mai creez ceva. Si asa, trecand prin fata unei vitrine am dat peste o fusta, care mi-a placut din prima si am spus ca trebuie sa o am si eu. Si cum mai altfel decat sa mi-o fac singura. Spus si facut.....am intrat in magazin si m-am uitat atent la fusta, cum e facut, ce anume s-a folosit si am bagat la cutiuta de sus.
         Peste cateva zile am pornit la cumparat de material, dantela, ata, elastic. A mai trecut cateva zile pana sa ma apuc de ea, insa atunci cand m-am apucat, nu a durat foarte mult pana sa o termin. Am avut ceva emotii pentru ca stiam cum se coase elasticul pe material, de se increteste asa, insa am experimentat pe bucatele de material inainte sa ma apuc efectiv de fusta. Eu zic ca mi-a iesit si sunt foarte multumita de ea! Nu am purtat-o inca pentru ca, cu gerul acesta mi-ar inghetata picioarele. O pastrez pentru inaugurare cand se mai incalzeste vremea!!


                                                                 Sper sa va placa!!

joi, 2 februarie 2012

O noua pasiune

      Nu demult, am primit de la cineva drag o masina de cusut pentru a realiza diverse costume pentru membrii asociatiei pe care am pornit-o. Insa din diverse motive, acum nu mai am pentru cine realiza costume.
      Iar daca masina statea ca obiect de decor, m-am gandit sa o folosesc. A fost destul de greu pana am pornit, dar, dupa ce am inceput cred ca imi va fi greu sa ma opresc.
     Prima piesa care am facut-o a fost un sarafan. Imi doream de mult unul insa nu prea gaseam in magazine pe masura mea. Asa ca am fost la mercerie, am cumparat material, fermoar si ata si m-am pus pe lucru. Am cautat pe net tipare, modele si intr-osambata nu m-am lasat pana nu l-am terminat. A fost dificil, am mai facut si greseli, insa din greseli invat. Nu mai spun ca din raiatul negru numai scame au cazut atunci cand am croit...insa....asta e riscul meseriei. Sarafanul este simplu si poate fi accesorizat cu o panglica de satin de diverse culori in functie d preferinte, insa cum nu aveam prin casa, am pozat fara.



Sper sa va placa!!